notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Benešove dekréty 1

Obnova štátu skončila. Zabudnite!

           "Nemci, Maďari, kolaboranti a zradcovia (českého a slovenského národa)"  boli po 2. svetovej vojne kolektívne postihnutý na svojich právach, vyvlastnení, presťahovaní, odsťahovaní, vysídlení, v drsných prípadoch bití, znásilnení alebo zavraždení. Dialo sa tak úplne nadivoko alebo na základe zákonov, ktoré prenášali dôkazné bremeno na obvinených a obvinením bola samotná národnosť. Udiali sa aj prípady postihu ľudí, ktorých meno znelo napr. Jozef Nemec, slovanský pôvod ich nezachránil alebo antifašistov, ktorí mali byť považovaní za  vyvinených. Príslušníci väčšinových národov neboli dôkazným bremenom zaťažení. Závažným aspektom tohto diania bola zásadná sociálna zmena personálneho substrátu štátu tým, že veľa ľudí bolo zbavených občianstva, miesta dovtedajšieho pobytu, majetku a práva bývať na území štátu.

          Uplatňovanie tohto zákonodarstva prostredníctvom niektorých z Benešových prezidentských dektrétov (neskôr boli všetky dekréty potvrdené parlamentom ako zákony) bolo výsledkom  nie len víťazstva spojencov v 2. svetovej vojne ale aj výsledkom primknutia sa obnoveného a zjednoteného Československa k nim. Samostatné a porazené Slovensko by bolo pod správou niektorej z víťazných mocností (ktorej asi) a zrejme by sa  nemohlo tak jánošíkovsky popasovať s "maďarskou otázkou"; alebo, žeby áno so zvolením otca všetkých národov J. V. Stalina a pomocou NKVD? Ten mal so sťahovaním národov bohaté skúsenosti. Z tohto hľadiska to s našimi Maďarmi a slovenskou povesťou mohlo dopadnúť ešte horšie.

         Malá vsuvka: SNS by mala navrhnúť ústavný zákon o zásluhách Eduarda Beneša o Slovensko, keď už tak bráni jeho dekréty. Ich zásluhou sa tiež SNS zaradila do šíku bojovníkov proti fašizmu, ale iba maďarskému, ako všetkému maďarskému. Aj po r. 1945 sa vôbec zo Slovákov stali veľký bojovníci proti fašizmu, aj z gardistov.

          Uznesenie Národnej rady SR č. 533 z 20. 9. 2007  http://www.nrsr.sk/exeIT.NRSR.Web.SSLP/Download.aspx?DocID=267236 o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov k usporiadaniu pomerov po II. sv. vojne na Slovensku (tlač 394)  bolo podľa našich politikov vyprovokované politikou Strany maďarskej koalície a schválené ad hoc vzniknutou slovenskou národnou koalíciou opozično/koaličných strán.

         Uznesenie je zbytočné. V úvode/preambule farizejsky pozitívne, v deklatórnej časti sa snaží obhájiť mierne pochybne nastolené revolučné právo kolície víťazov 2. sv. vojny, vrátane jeho výhonkov na našej perifériii, následne konštatuje jeho "vyhaslosť", aby sa v plnej miere prihlásilo k právnym a majetkovým vzťahom, ktoré boli retribučnými predpismi založené. Ako keby po rokoch vyhlásili heslo: Obnova štátu skončila. Zabudnite!

          Slovensko sa teda rozhodlo deliť Európu na víťazov a porazených (v 2. sv. vojne). O vyhasnutých (a konzumovaných) právnych aktoch má asi taký význam právne diskutovať ako o nulitných (právne nikdy neexistujúcich); hýbať sa s nimi nedá ani jedným smerom. Diskutovať sa dá len historicko-právne, morálne,psychologicky aď. Potvrdzujeme, že právna stabilita (s prepáčením) v zmysle platnej ústavy a zákonov u nás trvá, čo nebolo spochybnené. Nevšimol som si, že by súčasní majitelia nehnuteľností na juhu Slovenska dostávali obsielky od občanov Maďarskej republiky, že užívajú ich majetok, ako sa to stávalo alebo aj stáva v Česku.   Ináč nemusí to byť nič príjemné užívať majetok, ktorý by sa dal nazvať ukradnutým. Konfiškátom bola aj vila, ktorú dostal do užívania Alexander Dubček ako stranícko-politický funkcionár. Ak by sa splnili plány na zriadenie jeho múzea, sídlilo by v konfiškovanom/ukradnutom majetku, podobne ako svojho času prezident ČR Václav Klaus. Právne je to možno čisté, eticky nie.

          Vychádza mi to tak, že jediným zmyslom uznesenia, na ktorom bol najrazantnejší názov,  bolo zahroziť Maďarom. To sa aj podarilo. Maďari by mohli na oplátku potvrdiť rozhodnutie o zrušení Matice slovenskej z r. 1875. P. Markuša a spol. v Martine by sa to nijako nedotklo.

          Diskusia Z prvej ruky v Slovenskom rozhlase 26. 9. 2007 http://www.rozhlas.sk/inetportal/2007/index.php?lang=1&stationID=1&page=showRelacia&id=12 za účasti p. Hrabko, Hamžík, bývalý veľvyslanec Markuš (brat onoho), vedúci katedry právnej histórie Beňa, G. M. Papuček, europoslankyna Monika Flašíková.

         Podľa Maďarov je uznesenie NR SR zbytočné, s čím sa zhodujem. Odsunutím dekrétov do minulosti sa k tomuto postoju fakticky pripojil aj prez. I. Gašparovič, inak člen slovenskej národnej koalície. P. Hamžík ocenil jednotu slovenských strán. P. Beňa vysvetlil princíp kolektívnej zodpovednosti, teda principiálne obvinenie všetkých, ktorí patrili k národom agresorov a povinnosťˇ, ktorú maďarská vláda na seba zobrala po vojne nahradiť majetok zanechaný na Slovensku. Prekvapil ma dosť politický prístup tohto pána. Názov jeho článku je Uznesenie o Benešových dekrétoch nie je zdrap papiera (Pravda 26. 9. 2007)  http://data.pravda.sk/sk/dp/pravdapdf/2007/070926-pa-15-xx-01.pdf  K tomu dodávam, že žiaľ. Ešte s ním budeme mať problémy. Ako upozornil p. Beňa bolo schválené 4/5 (inak ústavnou väčšinou). Má to snáď podľa neho znamenať, že na jeho zrušenie alebo zmenu bude potrebná zase takáto väčšina? Potom bude dôležité, kto ho bude autoritatívne vykladať a ako tento výklad dokáže operacionalizovať.

             Veľavýznamná však je jeho informácia, že definitívne právne prekonanie oných právnych predpisov muselo nastať schválením ústavného zákona č. 23/1991 Zb., ktorým sa uvádza Listina základných práv a slobôd, ktorá sa následne stala súčastou Ústavy SR schválenej a platnej od r. 1992.

        Spravodlivo by sme mali povedať: "Je nám to nepríjemné ale v opojení z oslobodenia a zbavenia sa všeobecnej viny za NÁŠ FAŠISTICKÝ REŽIM sme  mi, resp. naši predkovia v bojovom zápale proti porazenému fašizmu reprezentovanému už len inonárodným, prevažne nemeckým a maďarským osídlením porušovali práva a slobody Nemcov a Maďarov. Z revolučného chaosu sme vytvorili pre nás výhodný právny stav a teraz sa s tým už nedá nič robiť. Nedá a ani nechceme. Víťaz berie všetko. Beda porazeným. Upozoňujeme tiež na záväzok, ktorý na seba zobrala maďarská vláda (náhrada za majetok zanechaný na Slovensku pri presídlení) a s/plnením ktorého mohla, resp. môže byť časť problémov vyriešená."

           Mal som spolužiačku na VŠ, ktorej stará či prastará nemecká mama zamrzla vo vagóne pri odsune.  Pekne to povedala p. Daniela Kapitáňová, SME 20. 10. 2007:

http://www.sme.sk/c/3545702/Ako-vstupit-do-diskusie.html

                Odporúčaná literatúra: Karl Jaspers, Otázka viny

 

 Aktuálna politika:   http://www.sme.sk/c/3520421/Vztahy-s-Madarskom-zamrzli.html

 Okienko do Česka

Prezident Beneš si podľa nasledujúcej správy nerobil problém z toho ignorovať obnovenie právneho stavu (dekrét z r. 1942) a súkromný majetok, ktorý Nemecká ríša zabavila židovskej rodine, pred jeho reštitúciou (aké vôbec boli reštitúcie v r. 1945 - 48) daroval po 2. sv. vojne Zväzu sovietskych socialistických republík.

http://zpravy.idnes.cz/cesko-pujde-k-soudu-kvuli-vile-v-niz-gestapo-vystridali-rusove-pve-/domaci.asp?c=A080706_223827_domaci_mia

 


História | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014