notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štiavnické vrchy, júl 2006

Namiesto stretnutia spolužiakov pekná sólo túra.
Putovanie z Novej Bane do Sklených Teplíc
Mapa 138-Štiavnické vrchy, VKÚ, šp Harmanec
 
Sobota 15. 7. 2006
Vlak Horehronec s odchodom z BA o 6.16 prišiel do Novej Bane o 8.30. Cestoval som s vľúdnym chlapíkom vo veku medzi 50 a 60, ktorý chodieva zarábať do bohatších štátov EÚ ako zámočník, nástrojár a pod. Na leto išiel domov starať sa o záhrady a domáce zvieratá. Ako kresťan katolík má s manželkou toľko detí, koľko Boh dal, teda štyri. Reč sa zvrtla aj na mužských príslušníkov ázijských národov. Ak by si jeho dcéra našla takého, nechce ju vo svojom dome. Ľutujem, že som mu nepripomenul, že kresťanstvo katolíckeho vyznania je rozšírené aj medzi aziatmi.
Vystúpil som na stanici, ktorá bola doteraz pre mňa len prechodná a vybral sa smerom na časť Brehy k obchodu s armádnou výstrojou (Army shop). Zakúpil som si niekoľko vecí a čakal som asi do 10.15 či predsa len nepríde niekto z mojich spolužiakov z Vojenského gymnázia v Banskej Bystrici (4.B. 1982-1986), ktorých som vyzval na stretnutie. Na jednej starej uniforme som našiel gombík poistený drôtikom proti odstrihnutiu. Super.
Vybral som sa po ceste a žltej značke smerom na juhovýchod. Zastavilo auto so sympatickou rodinkou a vzali ma na hrebeň. Pani bola veľmi zadivená tým,  že vôbec sa dá peši dôjsť do Sklenných Teplíc. To si človek pripadá ako Messner.
Po hrebeni som pokračoval na severovýchod po modrej značke cez obec Uhliská. Na otvorenie krčmy som musel čakať asi 15 minút do 14.00 hod. To je štandardný čas otvárania snáď všetkých krčiem v tejto oblasti. Do druhej ani glg. Dozvedel som sa, že chata Kamenár je už v holandských rukách a využíva sa na poľovačky v prenajatom revíry. Pokračoval som na sedlo Lachtriská a odtiaľ na východ po červenej značke (Rudná magistrála) cez obec Vysoká až k obnovovanému penziónu. Podľa mapy mal ísť na sever zeleno značený chodník.  Napriek radám chatára som poblúdil a okolo 18.00 hod večer som sa radšej usadil v poľovníckom posede pod vrchom Vtáčnik. Od obeda som prešiel asi 10 km.
V posede bolo krásne slnečno ale trochu veterno. Zo správ som sa dozvedel, že desaťročného chlapca, ktorý sa stratil na výlete v Západných Tatrách našli živého ale ťažko zraneného.
 
Nedeľa 16. 7. 2006
Snoril som po zrušenej zelenej značke so striedavým úspechom. Prísť od juhu na Dômky okolo Kopanického jazierka sa mi nakoniec nepodarilo. Asi po kilometri šikmého plaholčenia sa úbočím kopca som dorazil až ďaleko na východ do oblasti Šípová. S úľavou som vyšiel z kriakov na lúku. Prskajúci motocykel ma presvedčil, že cestička, ktorá sa tam zrazu zjavila je dokonca aj zjazdná a tak som sa po nej pustil na severozápad smerom na Dômky. Po čase sa pridala aj červená značka (Žarnovica – Sklené Teplice). Bufet bol zavretý a jazierko som ani nehľadal. Prešiel som dosť nepekný úsek na sever po žltej značke a potom po ceste na východ do Banskej Hodruše. Krčmu pri ceste otvárali až o 14.00 hod. a to už som šlapal  na sever po inej žltej značke na Rumplovskú. Odtiaľ na východ po modrej značke (Chodník Andreja Kmeťa). V oblasti Hadová je preložená zelená značka tak, aby obchádzala dvory súkromných domov z východnej strany. Z Hadovej som teda šiel na sever po zelenej značke na obec Banky. Zložil som sa pri malo tajchu Bančianske jazierko. Cca 15 km. Super kúpanie večer aj na druhý deň ráno. Zo správ som sa dozvedel, že sa konal výstup na vrch Sitno organizovaný Maticou slovenskou. Sama prozreteľnosť ma odradila od úmyslu ísť tam.
 
Pondelok 17. 7. 2006
Z obce Banky som išiel na východ po zelenej značke okolo Štiavnického jazera (Rozgrund). Dobre by sa v ňom kúpalo ale voda je na pitie. Pokračovanie zelenej značky  už nevedie po severnej strane jazera ale táto je potiahnutá dole po ceste asi  500 m a až odtiaľ pokračuje na hrebeň. Po hrebeni smerom na severozápad som sa po červenej značke dostal až na  Zlatý vrch (Kolberg). V salaši pod vrchom som si kúpil za 50,- Sk 1,5 l výbornej žinčice. Prešiel som len asi 6 km  ale ďalej sa mi nechcelo preto, že z vrchu bol krásny kruhový výhľad. Pod stromom som si našiel príjemný polotieň a relaxoval som.
 
Utorok 18. 7. 2006
Po mizernej a neznačenej trase som zišiel na cestu Sklenými Teplicami a Podhorím a po ceste do Sklených Teplíc. Dal som si tri procedúry. Rašelinový zábal je rašelinový matrac na chrbát a nie pobyt v bahne, ako som si myslel. Jaskynný parný kúpeľ je taká poriadne nahecovaná kúpeľňa s termálnou vodou a  Banský bazén je kúpeľňa s ochladenou termálnou vodou. Rovnako dobré ako procedúry bolo máčanie nôh v potoku a kúpaniu v tajchu sa nevyrovnala ani jedna z nich. Potom sa stalo čo som nečakal a teda, že som sa vybral pešo do Žiaru nad Hronom. Bolo potrebné prekonať ešte jeden kopec a potom som v úžase zastal pred asi 10 komínmi fabriky Slovalco. Cca 11 km. Autobusová stanica bola vzdialená asi 5 – 6 km. Našťastie ma vzala mestská doprava. Na žiarskej priemyselnej predmestskej promenáde boli asi tri prostitútky.
 
Celkovo 42 km, 14 km na deň, ak počítam 3 celé dni. Zo športového hľadiska slabota ale výlet to bol pekný a táboril som na troch zaujímavých miestach.
 
Bratislava 19. 7. 2006

Turistika | stály odkaz

Komentáre

  1. :))
    tiez to mam rada
    publikované: 27.07.2006 08:55:42 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014