notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

FAHRENHEIT 9/11

Mix metód dokumentu a hraného filmu v politickom pamflete.

Každý aktívny politik poskytuje podnety na  vznik politického pamfletu. NIektorí politici  viac a G. W. Bush najviac. Z filmu, ktorému ako celku úplne neverím (a autorove pohnútky nepovažujem za nežištné) ale považujem ho za šťuchnutie pod správne rebrá vyplýva, že:

1. Boj proti terorizmu nebol až do 11. 9. 2001 dostatočne závažnou témou vnútroamerickej politiky a teda ani amerických politikov.

2. Po tomto dátume prerástol všetko ostatné a umožňoval americkým politikom pri moci dať voličom na skŕmenie takmer všetko. Asistovala pri tom aj Britney Spearsová.

"Prirodzene,prostí ľudia vojnu nechcú. To je samozrejmé.Ale nakoniec sú to vodcovia krajiny, ktorí určujú politiku, a je vždy ľahké získať ľud k jej podpore, či už v demokracii, fašistickej diktatúre, parlamentnom systéme alebo komunistickej diktatúre.

Je tu však jeden rozdiel, odvetil som. V demokracii môže ľud veci ovplyvniť prostredníctvom svojich volených zástupcov a v Spojených štátoch môže vojnu vyhlásiť len Kongres.

No,  dobre, dobre, ale či už národ môže hlasovať alebo nie,vždy je možné priviesť ho k tomu, že poslúchne svojich vodcov. To je úplne jednoduché. Stačí, keď sa ľuďom povie, že sa na ich krajinu pripravuje útok, pacifistov stačí obviniť z nedostatku vlastenectva a z toho,že krajinu vystavujú nebezpečenstvu. A tak je možné postupovať v akejkoľvek krajine".

G.M.Gilbert, Norimberský denník, Praha 1969. Rozhovor autora (väzenského psychológa) s vojnovým zločincom Hermannom Goringom, bývalým druhým mužom 3. riše na s. 283 a 284. Osoby, obsadenie a fakt, že kongres vojnu Iraku nevyhlásil si každý môže dosadiť sám. Kongres nahradila Britney.

3.  Bezpečnostné opatrenia sa pripravujú nekoncepčne a robia sa  preto, aby sa "niečo urobilo". Pro-fajčiarska lobby dokázala presadiť, že fajčiarske potreby (zápalky, zapaľovače, cigary, cigarety, fajky !)  boli pre pasažierov lietadla dovolené.  Materské mlieko dovolené nebolo. Demokracia však dáva priestor pre lobby amerických matiek, takže "democracy is safe".

4. V pozadí strachu z terorizmu sa presadzovala nekontrolovaná moc, napr. prostredníctvom zákona Patriot Act a širokou definíciou teroristu.

http://epic.org/privacy/terrorism/hr3162.pdf

 5. Keby mal režim Saddáma Husajna k dispozícií zbrane hromadného ničenia, navyše schopné zasiahnuť USA, G.W.Bush by s ním usilovne rokoval, resp. vytváral politický  nátlak asi tak ako so Severnou Kóreou a Iránom.

6. Farebný Američan si môže vybrať medzi tým dať sa zastreliť v civile políciou na ulici alebo v uniforme US Army, napr. v Iraku.

 7. 19. 3. 2003 sa USA vrhli na Irak, vyhrali sériu bitiek  ale následne prehrali mier.

8. V marci 2008 (piate výročie invázie) dosiahli straty na životoch cca 4000 vojakov.Jedno menšie mestečko.  Iračanov však zahynulo okolo 151 tisíc. Veľká chyba, že Američania tieto obete "nepočítajú", čiže ignorujú.

 

http://www.jetotak.sk/svet/bushov-disident-michael-moore

http://www.dunaj.sk/store/GoodsDetail.asp?sCGoodsID=SK01009491

 

Kto vie, či ekonomická kríza v USA má súvis s nasadením peňazí a ľudí v Iraku?

http://www.nytimes.com/2008/03/19/washington/19cost.html?_r=1&ref=world&oref=slogin

 http://zpravy.idnes.cz/v-iraku-padl-americky-vojak-s-poradovym-cislem-4000-f66-/zahranicni.asp?c=A080324_095048_zahranicni_tha

 

 


Recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. Bohužial je to tak.
    Celý svet je povinný poznať Britny. Taká je vôľa americkej slobody. Ale sloboda samotných občanov USA urtpela zatiaľ drobné rany. Ako to bude v budúcnosti?
    publikované: 10.03.2008 19:02:52 | autor: ludovit (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014