notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Muky z pojmov

Presne mierená agresívna reč reže ako otrávená žiletka, reč človeka, ktorý nevie čo hovorí a tára bodá ako tupá vidlička.

    Stáva sa mi občas taká vec, že zvládnem odbornú terminológiu v niektorej oblasti a potom sa teším, že cez odborné logické pojmy  lepšie rozumiem celej problematike. Teším sa až dovtedy kým nezačujem niekoho s puncom odborníka alebo možnosťami novinára narábať s týmito pojmami absolútne voľne.  Vtedy sa mi zdá, že dotyčný alebo dotyčná s veľkým dôrazom a opakovane používa práve tie pojmy, ktoré sú nesprávne alebo sú  nevhodne použité a nedokážem sa sústrediť na obsah.

    Irituje ma napríklad používanie pojmu "právna norma" namiesto pojmu právny predpis (zákon, vyhláška...). Norma je záväzné pravidlo správania sa a je vlastne len vedeckou konštrukciou z ustanovení právnych predpisov. Jej súčasťou je hypotéza (o niakej situácií), dispozícia (žiadúce správanie sa v danej situácii) a  sankcia (trest za porušenie dispozície). Právny predpis môže obsahovať viacej úplných alebo čiastkových noriem a jedna norma môže byť obsiahnutá vo viacerých súvisiacich predpisoch. Normy zakazujúce kradnúť a predpisujúca sankcie za krádež je v mnohých ustanveniach, nikde však nie je taká norma úplná. Ustanovenie nezačína slovami: správcovi majetku, okoloidúcemu, spoločníkovi obchodnej spoločnosti a pod. sa zakazuje kradnúť ale, kto odcudzí peniaze alebo vec v hodnote takej a takej, kto si privlastní, ponechá, nezákonne na seba prevedie...  Žiaľ aj poniektorí právnici sú schopní povedať "parlament schválil dôležitú právnu normu". Hlúposť schválil napr. zákon, ústavný zákon alebo ústavu.

    Včera 12. 10. 2006 som vypol nočný dialóg na Slovenskom rozhlase s historikom Vl. Segešom preto, že som nedokázal ďalej počúvať p. redaktorku, ktorá sa vyžívala vo vyjadreniach typu "nový pohľad na historické fakty", " (udalosti) "novoobjavené historické fakty" (teda, že niečo konkrétne sa stalo alebo nestalo) a pod.

    Takže, podľa toho čo viem je historický fakt vedeckou konštrukciou vytvorenou na základe štúdia prameňov a uvažovania. Historický fakt je objektívne zistenie  napr. o dôležitom obrate  vo vývoji alebo príčine  významnej udalosti. Historický fakt ako myšlienková interpretácia prameňov  sa môže kritizovať,  meniť, dopĺňať, ignorovať aj popierať.  Existuje však len nový pohľad na staré alebo novoobjavené  pramene, informácie o  udalostiach a vzťahoch a pod.

Príklady z literatúry:

    "A týmto sme sa dostali k jednému z najpodivnejších historických faktov, aký sa kedy vyskytol. Mayovia boli pravdepodobne jediným národom na svete, ktorý budoval svoju ríšu zvonku dovnútra".  C. W. Ceram, Bohovia, hroby, učenci, Kniha o schodoch - Tajomnstvo opustených miest, s.299,Bratislava 1965.  Mestá stavali tak, že sa postupne blížili k stredu. Po vyčerpaní poľnohospodárskej pôdy (nepoznali pluh) odišli na vzdialenosť niekoľko sto kilometrov a začali budovať novú sídelnú štruktúru.  Historický fakt je výsledkom porovnania vývoja mayskej civilizácie na časovej osi a s inými civilízáciami. Výsledkom je zistenie (historický fakt) o spôsobe mayského osídľovania.

      "Najmenej však vedia o svojej dobe vždy súčasníci. Najdôležitejšie momenty im uniknú bez povšimnutia a v kronikách takmer nikdy nenájde patričné ocenenie skutočne rozhodujúce chvíle. Potvrdzuje to aj ženevský radníčný protokol z 5.9. 1536, v ktorom pisateľ, čo zaznamenával Farelovu ponuku natrvalo zamestnať Jána Kalvína ako "lecteur de la Sainte Escripture", sa nenamáha ani toľko, aby aspoň raz napísal meno onoho muža, ktorý neskôr získal Ženeve takú nesmiernu slávu pred svetom. Radničný pisár iba sucho zaznamená skutočnosť, že Farel navrhol, aby "iste Gallus", "onen Francúz", pokračoval vo svojej kazateľskej činnosti. St.Zweig, Svedomie proti násiliu, Bratislava 1970,s.27. Následkom prijatia istého Francúza bol vznik nového náboženstva kalvinizmu, ktoré významne ovplyvnilo dejiny strednej Európy. Významným historickým faktom je čas a spôsob, ako sa Kalvín dostal k tomu, že mu bolo umožnené ovplyvňovať život v Ženeve.

  Vstup vojsk štátov Varšavskej zmluvy do Československa v  r. 1968 je skutočnou historickou udalosťou. To, že z právneho hľadiska  išlo o agresívne  požitie vojenskej  sily a okupáciu ospravedlňovanú politicko - idelogickými argumentami je právne - historický fakt.

    Upresneniu neprospela ani tzv. literatúra faktu. Obsahovo ide často o čítavé a výborné knihy ale je škoda, že  pojem fakt prakticky konkretizuje ako niečo doteraz neznáme ale po vytiahnutí z trezoru (obrazne aj skutočne) pomerne jednoduché. Historickým faktom podľa mňa naopak nie je napr.  (krátky) zoznam milostných vzťahov A. Hitlera ale psychický obraz tohto človeka vytvorený aj s prispením poznania o týchto vzťahoch.

    Konštatovanie, že sa niečo stalo r. 2049 pred naším letopočtom je historický fakt, preto, že k tomuto dátumu viedla namáhavá cesta porovnávania rôznych prameňov a prepočítavania dobových údajov. To, že bol vtedy napísaný (možno najstarší známy) milostný dopis je len zaujímavosť.


Humor | stály odkaz

Komentáre

  1. pojmy
    dobre postrehy, studujes pravo? musim uznat, ze aj mna niekedy rozculuje ked niekto pouziva nespravne vyrazy. najhorsie je ked sa celkom minie vyznamu, a veselo sa opakuje, pretoze nevie aky je tam vyznamovy rozdiel. raz som opravila jednu prekladatelku v clanku, ze skoba sa nepouziva na stromoch, mozno tak karabina, a nie len ze si to neuznala, ale ma poslala do horucich pekiel a este sa aj nahnevala, ze sme si vsetci vsimli toto a nie obsah clanku.... skoda reci, komu niet pomoci...
    no ale k tvojmu clanku-zaujimave. len jedna vec-historicky fakt podla mna je vec, ktora sa da dokazat=je nejaky list s datumom, alebo minca s datumom. pozorovanim, porovnavanim a dedukovanim sekundarnych dokazov sa neda vec nazvat Faktom... podla mna. :))
    publikované: 14.10.2006 08:41:14 | autor: lusiania (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hm, notes, trochu chápem tvoje rozhorčenie...
    nad nesprávnym používaním pojmov, no pravdupovediac, v príkladoch, ktoré uvádzaš, sa mi zdá, že zachádzaš až do "terminologického purizmu"...
    Pripomína prílišné sústredenie sa na gramatickú správnosť textu na úkor jeho obsahu...
    Mám takú skúsenosť, že neraz je lepšie povzniesť sa nad detaily, nevyžadovať ich dokonalosť, a radšej sa sústrediť na celok, na podstatu, na celkový kontext...
    publikované: 14.10.2006 09:17:42 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ten bulvarny akt
    ma teda mensiu vypovednu hodnotu ako minca? Milostny list moze tiez dokumentovat zivotny styl v danom historickom obdobi,obvykle obsahuje aj datum a oznacuje konkretnu osobu. Co moze byt dokaznejsie pre historika?
    publikované: 14.10.2006 10:29:59 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. myslim
    dnes je casta "inflacia slova", vyznam a hodnota sa podraduje tomu "aby rec nestala" alebo este lepsie "aby to nieco sypalo"
    publikované: 14.10.2006 10:51:40 | autor: ancikrist (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Doplnenie
    1. Pravo oficialne nestujem.
    2. List, minca atd. musia prejst kritickym posudenim pravosti. Nasledne je napr. minca hmotnou numizmatickou pamiatkou a historickym faktom je skutočnosť, ktoru sa podarilo s jej pomocou dokazat, potvrdit, vyvratit. Jedna minca môze vytvorit vicej historickych faktov: razenie penazi jej pôvodcom, obchod do vzdialenych krajin, obsah drahych kovov v konkretnom obdobi, pokus o dobove falsovanie atd.
    3. Milostny dopis môze byt velmi dôlezity pre vsetko uvedene v diskusnom prispevku, datovanie a ine. S jeho pomocou mozno vytvorit historicky fakt - urcenie obdobia alebo dokonca "konkretneho datumu" v toku davno minuleho casu. Môj kriticky dôraz treba hladat v slove "najstarsi". To je to konstatovanie, ktore ma maly alebo ziadny vyznam.
    autor
    publikované: 16.10.2006 10:57:33 | autor: notes (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Fakt
    http://kssj.juls.savba.sk/kssj.cgi?term=fakt&s=exact&inenc=utf-8&outenc=utf-8

    niečo overené, dané, skutočnosť

    Takže:
    Vojská Varšavskej zmluvy okupovali Slovensko - fakt.

    Ba dokonca môže mať zmysel aj slovné spojenie "nový pohľad na historické fakty".

    Pretože nejaký fakt sa môže interpretovať rôzne.
    publikované: 07.11.2006 13:08:22 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014