notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Operácia Anthropoid

Politický úspech československej štátnej reprezentácie v londýnskej emigrácií na čele s "prezidentom" E. Benešom zaplatili životom vopred informovaní parašutisti a vopred neinformovaní občania ponechaní napospas nacistom.
ATENTÁT-Operácia Anthropoid 1941 -1942, Slovenské národné múzeum 11.5. – 2.9.2007
 
Podľa definície zo sprievodného materiálu je“ atentát útokom na život známej osobnosti vedený väčšinou z politických príčin.“ Nejde „len“ o to, aby obeť zomrela ale aby zomrela politicky čitateľným a významným spôsobom; aby útok na život bol zároveň výkrikom, politickou proklamáciou. A taký mal byť aj atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora (28. 9. 1941 – 4. 6.1942), obergruppenführera SS a generála polície, šéfa Hlavného ríšskeho bezpečnostného úradu (RSHA), šéfa Sicherheitspolizei (SiPo-spojená politická a kriminálna polícia) a Sicherheitsdienst (bezpečnostnej služby nacistickej strany) Reinharda Heydricha (7.3.1904 -4. 6.1942).
Heydrich bol ideálnym terčom. Významom výrazne prevyšoval dimenzie Protektorátu Čechy a Morava, bol mladý, zdravý, silný, politicky a policajne výkonný a krutý. Nacista v rozkvete síl, ktorého by paralyzovaný a ekonomicky výkonný protektorát zrejme vyniesol do kariérneho neba. Mimochodom je zaujímavé, že pána nad životom a smrťou bolo možné zastihnúť iba s vodičom a skoro bez ochranky. Ak by mal ochranu v osobitnom vozidle, sprievod na motocykloch alebo aspoň ďalšieho ochrancu so samopalom mimo šoféra, z atentátu by vzhľadom na zaseknutý Gabčíkov samopal už asi nebolo nič a útočníkov by zrejme dostali okamžite. Šofér urobil tiež chybu, že sa snažil útočníkov zlikvidovať namiesto toho, aby ušiel. Prečo vlastne plán počítal len s jedným strelcom zo samopalu a nie aspoň dvomi?
K výstave v SNM mám nasledovné pripomienky:
1. Čierny Mercedes 320 C má tabuľku s číslom SS-3. Nie je uvedené, kto mal SS - 1, 2 a 4. Táto symbolika ŠPZ má svoje čaro.
1. Chýba všeobecná informácia o organizácii a chápadlách SS v politike, polícii, vojensky organizovaných „Waffen SS“ a hospodárstve.
2. Formálne mal „príliš mierny“ ríšsky protektor Konstantin von Neurath (1939-1943) v SS rovnakú hodnosť ako R. Heydrich. Chýba upozornenie na rozdiely v reálnom postavení týchto čiernych generálov.
3. Chýba informácia o pomere medzi nemeckou civilnou a vojenskou správou v protektoráte.
4. Na jednom z obrázkov je standartenführer SA a viceprimátor Prahy dr. Jozef Pfitzner. Chýba akákoľvek informácia o význame, organizácii a vedúcich predstaviteľoch SA v tomto období. Po Rohmovej smrti (1934) viedol SA (zmenenú na aktivistickú brannú organizáciu, nebojovú a pomerne málo významnú) H. Goerring.
            5. Chýbala mi aj informácia o tom či sa zvažovali rôzne možnosti atentátu, vrátane utajenej vraždy na spôsob snáh CIA dostať Fidela Castra. Vyjadrovalo by to aspoň snahu vyhnúť sa represiám, ktoré museli nasledovať po otvorenom - bojovom atentáte. Atentát bol na rozhraní teroristickej (vražda) a vlasteneckej bojovej akcie (čsl. exiloví vojaci s britským výcvikom a zbraňami). Bol tromfom pre exilového prezidenta Beneša - aktivita odboja. Ak by uvažovali pragmaticky, mohli použiť napr. koristné nemecké zbrane, ktoré by ich automaticky neprezradili, tak ako britské zbrane.
            6. Ohľadom pražských hasičov, ktorých úlohou bolo dostať do krypty vodu a dusivý dym chýba informácia o ne/dobrovoľnosti ich počínania.
            7. Chýba  aspoň malé ospravedlnenie ľuďom, ktorých ľudovodemokratické retribučné súdnictvo postihlo za to, že raneného Heydricha nedorazili napr. dáždnikom ale uľahčili jeho odvoz do nemocnice či následne vypovedali o reálnom priebehu udalosti, ktorej sa stali nedobrovoľnými svedkami. (Netušený objev mrazivé výplatní listiny, Mladá fronta Dnes 19. 6. 2003).
            8. Chýba tiež informácia o Heydrichových nástupcoch, prvým bol oberstgruppenfuhrer   SS a šéf poriadkovej polície (ORPO)  Kurt Daleguege.
 
 
Ďalšie pramene:
1. Out Distance: hrdinství, zrada i naivita, MF Dnes 18.4.2002.
2. Netušený objev mrazivé výplatní listiny, MF Dnes 19.6.2003.
3. Dušan Hamšík, Druhý muž třetí říše (H. Himmler), 1986
4. Historická revue č. 4/2007, ročník XVIII, rukopis uzavretý 24.5.2007
Poznámky k časopisu Historická revue
1. Akosi si neviem zvyknúť na čestnú vojenskú stráž v maskáčoch a červených baretkách (s.7).
2. Vyhadzov z vojenského námorníctva bol za porušenie sľubu manželstva snúbenici.
3. Heydrich mal preukaz NSDAP č. 544 916
4. Zdá sa, že viacerí zúriví nacisti boli odpadlí katolíci vychovávaní v bigotnom prostredí (Himmler, Hoes, Heydrich).
5.Zanietenie pre vojenské letectvo mal Heydrich spoločné s gróf. G. Cianom, ministrom zahraničných vecí v Mussoliniho vláde.
6. Pojem heydrichiáda sa používa podivne, až pre obdobie nacistickej pomsty za atentát (s.14).
7. Nebol zrejme zavedený systém závodných jedální úplne "bez stravovacích lístkov" (s.14) ale bez nutnosti čerpať potravinové lístky.
8. Mal Heydrich v protektoráte končiť (s.23), keďže naňho zaútočili cestou na letisko? Neuvádza sa, kto ho mal nahradiť.
9. Zaznávanie akcie komunistami celkom nepotvrdzuje, že všetky sprievodne premietané filmy vznikli za ich vlády.

Bratislava 2. 8. 2007 a 17. 3. 2008

 http://imgs.idnes.cz/oprilohy/infografika/valka/starta.html

Je to naozaj pravda?:

 Po vojne požiadala Heydrichová o vdovský vojenský dôchodok a nemecké úrady jej v roku 1956 (podľa alternatívnych zdrojov v roku 1958) vyhoveli a priznali štedrú generálsku penziu, hoci Heydrich nebol generálom Wehrmachtu, ale generálom SS a Gestapa. Ako policajt však bol štátny úradník/zamestnanec.

Správne bol: obergruppenfuhrerom SS a (možno teda) generálom polície, čiže mohla dostať pozostalostnú policajnú penziu

Zdroj: blog Roberta Mistríka na http://www.etrend.sk/

 Román o atentáte: http://www.lidovky.cz/heydrich-si-vsiml-atentatniku-jiz-drive-f0x-/ln_kultura.asp?c=A070905_091429_ln_kultura_vvr

 http://www.lidovky.cz/byla-jednou-jedna-ostra-zatacka-d3c-/ln_kultura.asp?c=A070907_093705_ln_kultura_vvr

 Otázka uvedená niekoľko riadkov vyššie bola rečnícka.

 http://kadlecik.blog.idnes.cz/c/85622/Operace-Anthropoid-atentat.html

 

Našlo sa auto: http://zpravy.idnes.cz/stodola-skryvala-auto-v-nemz-sedel-heydrich-pri-atentatu-podivejte-se-1en-/domaci.asp?c=A090918_204303_domaci_pje

 

 


História | stály odkaz

Komentáre

  1. Heydrich nebol až taký neobľúbený...
    „Mimochodom je zaujímavé, že pána nad životom a smrťou bolo možné zastihnúť iba s vodičom a skoro bez ochranky.“

    To bolo dôkazom toho, že v Česku nebol až taký neobľúbený, ako sa zvykne tvrdiť. Veď aj jeho vrahovia boli agenti platení Londýnom, nie až tak podporovaní českým ľudom.
    publikované: 13.07.2007 12:38:39 | autor: Striborg (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Odpoveď na položenú otázku
    Položili ste otázku či je to pravda s dôchodkom Heydrichovej? Žiaľ je to Pravda, je toho plný internet, vrátane Wikipedie, ale dočítal som sa tom aj v knižných zdrojoch. Prečítal som ich na túto tému veľa a zabralo by mi dosť času nájsť knižný odkaz. Ale verím, že stovky internetových odkazov Vás presvedčia o tomto fakte:

    http://de.wikipedia.org/wiki/Reinhard_Heydrich
    http://www.luebeck-kunterbunt.de/seite4/Lina_Heydrich.htm
    http://www.google.com/search?hl=en&q=lina+heydrich+pension


    Ďalej upozorňujete že Heydrich „Správne bol: obergruppenfuhrerom SS”. Bola to v SS generálska hodnosť, tretia najvyššia po ríšskom fuhrerovi Himmlerovi a hodnosti SS-Oberstgruppenführer (zdroj: http://de.wikipedia.org/wiki/Organisationsstruktur_der_SS pozri tabuľku Tabelle mit der Gegenüberstellung der Dienstgrade der NSDAP mit denen der Polizei und des Heeres). Pre čitateľa neznalého tejto skutočnosti som to zjednodušil, ale s dodržaním pravdivosti výroku.

    Nie som profesionálny historik ale ako profesionálny vedec sa snažím všetky tvrdenia oprieť o relevantné zdroje. Dalo mi poriadne zabrať aby som podoprel všetky výroky v poslednom odstavci môjho blogu. Ospravedlňujem sa, že som ale neuviedol zdroj mojich tvrdení.

    Inak sa mi Váš blog veľmi páči a stotožňujem sa s jeho obsahom. Tiež ma táto téma zaujíma, výstavu som videl 2x a v auguste som navštívil v Prahe kryptu pravoslávneho chrámu Cyrila a Metoda na Resslovej ulici. Len by som Vás chcel poprosiť, keby ste ma v budúcnosti kontaktovali priamo (na eTRENDE je možnosť zaslania súkromnej správy autorovi blogu) alebo vzniesli požiadavku poskytnutia zdroja v diskusii. Len cez hľadanie vlastného mena v Googli som sa dozvedel o Vašom blogu a o Vašej položenej otázke.

    Všetko dobré,

    Robert Mistrík
    publikované: 12.09.2007 11:36:30 | autor: Robert Mistrik (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014