notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Latinským obradom proti pedofílii ?

Pápež uvoľnil cestu k obnoveniu latinského obradu. Viacerí asi prestanú rozumieť nie len politike ale aj reči katolíckej cirkvi.

      Moderný obrad je zrejme najväčším problémom v katolíckej cirkvi a zavedenie latinskeho obradu liekom na vsetky problemy. Preto papez zakrocil a uvolnil cestu  latinskemu obradu:

http://zpravy.idnes.cz/papez-nadbiha-staromilcum-povede-cirkev-do-minulosti-pdj-/zahranicni.asp?c=A070808_103153_zahranicni_tha

      Katolícka cirkev si nárokuje miesto univerzálnej, jedinej pravej kresťanskej cirkvi a svetovej cirkvi vôbec. Zvolením Nemca za pápeža ustrnula v európskom bahne  okorenenom štipľavou nacistickou minulosťou. Keby tak zvolili fešného 50 ročného mulata, filipínca alebo latinoameričana, tak aj babky na Slovensku by možno zlúčili cirkevné nadšenie s nadšením pre (latinoamerické) telenovely. No ale čo už môže tento bledý šedivý Nemec povedať katolíkom okolo  rovníka? Navyše latinský obrad sa pre väčšinu  katolíkov súčasného sveta spája s útlakom v období kolonizácie. Zbožne sa modliaci katolícky Aztéci pri latinskom obrade, ktorý sa historicky spája so zlomením a vyplienením ich starobylej  kultúry; to je ako nová Guernica.

      Za najväčší problém tejto cirkvi ja považujem zvrhlosť kňazov spôsobenú celibátom, predovšetkým pedofíliu. Dieťa z pobožnej rodiny ide na výlet organizovaný farou a vráti sa sprznené. Neviem či bude latinský obrad dostatočným prostriedkom proti tejto pliage.

http://zpravy.idnes.cz/vedouci-nutili-chlapce-z-turistickeho-oddilu-k-sadistickemu-sexu-p9z-/krimi.asp?c=A080407_223845_krimi_mia

 

     Mimochodom som zvedavý koľko latiníkov  sa nájde na Slovensku. Zavedenie tohto obradu bude totiž popretím obnovenej  cyrilo- metodskej tradície. Podporovateľom latinského obradu bol v tom čase Viching ako nositeľ záujmov Franskej ríše.

    VEC: Národný program sexuálneho a reprodukčného zdravia: http://www.health.gov.sk/redsys/rsi.nsf/0/5E526C99056C4ED4C12573A200390338?OpenDocument

 Program som si prečítal. Je tam veľa inšpirujúceho a podnetného. Len keby sa to aj podarilo v našich sociálno-ekonomických podmienkach aj zrealizovať.

 

Záporné stanovisko slovenskej katolíckej cirkvi:

http://www.sme.sk/c/3632923/Cirkev-zamietla-vladny-plan-ochrany-reprodukcneho-zdravia.html

http://www.sme.sk/c/3634306/Biskupom-sa-nepaci-narodny-program-sexualneho-zdravia.html

Je načase, aby už  tí farári prestali do všetkého kecať. Ich sexualne zdravie je na tom katastrofalne a mali by to riešiť.

...a ultras laikov: http://tutkova.blog.sme.sk/c/144589/Predmanzelsky-sex-Klamstvo-telom.html

 

P. Oľga Pietruchová sa občas trošku pomýli (keď je nasrdená) ale jej názory a postoje sú OK:

 http://pietruchova.blog.sme.sk/c/135219/Odbornici-na-sex-a-celibat.html

 http://pietruchova.blog.sme.sk/c/137408/a-odpust-nam-nase-viny-pedofilia-v-katolickej-cirkvi-II.html

 Pápež zoči voči problému: http://www.nytimes.com/2008/04/18/us/nationalspecial2/18pope.html?_r=1&hp=&adxnnl=1&oref=slogin&adxnnlx=1208520017-MXBKCB3j1XVNbo4UhLnVSw

 http://www.sme.sk/c/3839895/Moralka-sexualna-vychova-a-cirkev.html

 K diskusii o sexe niekoľko otázok, podľa môjho názoru základných:

1. Základné rozdelenie.  Je pravidelný sexuálny život (teda aj predmanželský) normálny alebo nie?

2. Má mať človek pravidelne konzumujúci sexuálny život nielen nárok ale aj reálnu možnosť na jeho reguláciu podľa aktuálnych potrieb (nepriečiacich sa zákonu a morálke)?

3. Je  žena povinná donosiť dieťa, ktoré počala?

4. Mali by sa ľudia chovať pri sexe zodpovedne, tak aby nezostal bez neželaných následkov?

Moje odpovede:

1. Áno, je. Rád by som vedel, ako sa sexuálne abstinujúci muži vyrovnávajú so samovoľným uvoľňovaním spermatu (prebieha bez stoporenia penisu), ktoré nastáva pri nedostatku sexu. Je to nepríjemná a zbytočná bolesť.  Vie to aj dosť katolíckych farárov, žiaľ sex  prevádzkujú aj v zákonne a morálne naozaj neprípustných formách.

2. Áno človek má mať dostupnú antikoncepciu, viagru, kondómy a pod., asi tak, ako šumivý vitamín C, acilpyrín, magnézim proti stuhnutiu chrbtice a pod.

3. Nie. Žena by mala mať na to vytvorené všetky najlepšie podmienky ale nie uloženú povinnosť. K počatiu dôjde aj vo vzťahoch, ktoré neumožňujú donosenie ani výchovu dieťaťa, vo vzťahoch, ktoré sa priečia tomu, aby bolo dieťa chcené. Mimochodom, dočkala by sa slobodná mamička, katolíčka krstu pre svoje obetavo donosené dieťa?

4. Áno, s pomocou pod bodom 2.

 

Rozhovor s Jánom Sucháňom

Eva Andrejčáková: Vo svete sa čoraz častejšie medializujú prípady sexuálnych zlyhaní kňazov. Ako to vnímate?

Čaká sa od nás, že by sme mali byť dobrým príkladom.Lenže nevieme, kto akú danost v sebe nesie, kto v akom prostredí bol vychovávaný. Nie som psychiater, aby som bez zvyšku vedel čo hýbe človekom, ktorý zlyhá. Možno ten človek neunesie samotu a skutočnost v ktorej sa ocitol. My ľudia sme súčasťou prírody a isté výkyvy v nej tiež vidno. Tým nechcem nikoho obhajovať. A potom tieto javy nie sú prítomné len v cirkvi. Ján Sucháň TV OKO č.51,SME 23.12.2009

Normálne by bolo, keby sa knaz zamiloval, oženil a ako inak čestný človek vychovával svoje deti. Zvláštne je, keď žije v konkubináte a  má prípadne aj nemanželské deti o kotoré sa stará alebo aj nestará. Zvrhlé a nepochopiteľné je, ak zneužíva cudzie deti alebo mladých seminaristov. To vyzerá nie ako slabá vôľa ale ako zámer.

 

 


Politika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014