notes.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Potrebujeme Lex Hlinka? Asi tiež áno.

Anonymné štátne vyznamenania.

         

          V zmysle zákona č. 37/1994 Z. z. o štátnych vyznameniach v znení neskorších predpisov

http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm_zak/jaspiw_maxi_zak_fr0.htm

sa v SR zriadili nasledovné vyznamenia:  

Rady: a) Rad Bieleho dvojkríža, b) Rad Andreja Hlinku, c) Rad Ľudovíta Štúra.
Kríže: a) Kríž Milana Rastislava Štefánika, b) Pribinov kríž.
Podmienky na zapožičanie  vyznamenaní  boli určené nasledovne:

               Rad Bieleho dvojkríža sa zapožičiava občanom iných štátov, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o Slovenskú republiku.
              Rad Andreja Hlinku sa zapožičiava občanom Slovenskej republiky, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o vznik Slovenskej republiky (udeľoval sa do 1. 1. 2003 vrátene).
              Rad Ľudovíta Štúra sa zapožičiava občanom Slovenskej republiky, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o demokraciu a ľudské práva, obranu a bezpečnosť Slovenskej republiky alebo za mimoriadne významné zásluhy v oblasti politiky, riadenia a správy štátu, rozvoja národného hospodárstva, vedy a techniky, kultúry, umenia, školstva, športu a za mimoriadne významné šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.
              Kríž Milana Rastislava Štefánika sa zapožičiava občanom Slovenskej republiky, ktorí sa s nasadením vlastného života zaslúžili o obranu Slovenskej republiky, o záchranu ľudského života alebo záchranu značných materiálnych hodnôt.
              Pribinov kríž sa zapožičiava občanom Slovenskej republiky, ktorí sa významne zaslúžili o hospodársky, sociálny alebo kultúrny rozvoj republiky.

             V zákone úplne chýba zdôvodnenie výberu uvedených osôb a symbolov ako motívov štátnych vyznamenaní. Z uvedeného dôvodu bol už dávno potrebný  zákon o Ľudovítovi Štúrovi a zákon Pribinovi. A Biely dvojkríž by tiež nemal zostávať v právnom poriadku ako anonymný symbol.

              Vojenské vyznamenania sú pomenované po Štúrovi a Štefánikovi ale Národná akadémia obrany sa volá po tereziánskom maršalovi Andrejovi Hadikovi. http://sk.wikipedia.org/wiki/Andrej_Had%C3%ADk

           Na nositeľov Radu Andreja Hlinku mohla aj trošku trápne pôsobiť okolnosť, že parlament sa dohaduje, ako vlastne ohodnotí človeka, ktorý dal meno ich vyznamenaniu a ako to nakoniec dopadlo. Ak dal  Hlinka základ vzniku Slovenskej republiky v r. 1939 aj v r. 1993, znamená to, že výklad jeho myšlienok môže byť veľmi široký.  

           Štefánik sa po prevrate dočkal už dvoch zákonov. Stručného federálneho č. 117/1990 Zb. o zásluhách M. R. Štefánika (o vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov) :  http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm_zak/jaspiw_maxi_zak_fr0.htm

a dlhšieho č. 402/2000 Z. z. o zásluhách M. R. Štefánika o Slovensko (a štátotvorný slovenský národ):

http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm_zak/jaspiw_maxi_zak_fr0.htm .   V prípade Štefánika mi chýba prepojenosť troch platných zákonov, o jeho zásluchách a o vyznamenaniach.

Ani existujúce rámce vyznamenaní sa nedodržiavajú: http://www.sme.sk/c/3659810/Dzurillu-ocenili-protizakonne.html




Politika | stály odkaz

Komentáre

  1. vyznamenania
    Dobry den,

    Dovolujem si vas touto cestou oslovit ohladom poziadavky z mojej strany na slovenske odznaky a vyznamenania z rokov 1939 – 45.
    Mam zaujem predovsetkym o vyssie rady a vyznamenania ale i drobne odznaky, hasicske jubilejne krize a hviezdy, odznaky cestnych clenov dobrovolnych hasicskych zborov pre Slovensko, veci mozu byt aj poskodene alebo neuplne. Mam zaujem aj o samostatne udelovacie etue.
    Fotografie vopred su vitane.

    Ak by ste mali nieco v ponuke, ihned to odkupim po dohovore cez mail alebo telefon, platim podla dohody vopred alebo osobne pri prevzati v CR, SR, Europa.

    Mam zaujem o:

    -Rad kniezata Pribinu, vsetky stupne
    -Rad slovenskeho kriza, vsetky stupne
    -Vojnovy vitazny kriz, Za hrdinstvo, Za zasluhy, vsetky stupne
    -Zasluzny kriz obrany statu (rozne varianty)
    -Pamatny kriz
    -Kriz odboja
    -Kriz svetovej vojny (vsetky stupne)
    -Vyznamenanie za osobnu statocnost
    -Obciansky zasluzny kriz
    -Odznaky vojenskej vysokej skoly
    -Vojenske odznaky vsetkych druhov
    -Vyznamenania Slovenskeho cerveneho kriza

    Lit.: Trencan, L.: Rady a vyznamenania Slovenskej republiky 1939 – 45
    Marcinko, J.: Slovenske vyznamenania, cestne odznaky

    Chcem vam podakovat vopred za kazdu odpoved, alebo odkaz na osoby, pripadne webove stranky, ktore eventualne disponuju takymto materialom.

    S podravom
    Mgr. Miroslav Bujnak

    Tel: 0907/910755
    051/4572886
    www.militfaler.sk
    militfaler@militfaler.sk
    publikované: 31.08.2008 12:22:20 | autor: miro (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014